Επικαιρότητα

Ποια μέτρα θα εφαρμοστούν για την τουριστική ανάκαμψη στην Ευρώπη;

Σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις, η ανάκαμψη αναμένεται να περιοριστεί στο 23,9% σε ετήσια βάση, για τον ευρωπαϊκό κλάδο ταξιδιών και τουρισμού!

Τα μέχρι τώρα δεδομένα αποκαλύπτουν πως η αργή ανάκαμψη οφείλεται στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς καθόλη τη διάρκεια του έτους, και ιδιαίτερα κατά το πρώτο ήμισυ, οι οποίοι συνέχισαν να εμποδίζουν την ανάκαμψη του κλάδου. Όμως τα μέχρι στιγμής δείγματα είναι ενθαρρυντικά, μιας και δείχνουν πως το 2022 η συμβολή των ταξιδιών και του τουρισμού στην ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να παρουσιάσει ετήσια αύξηση κατά 38%, δηλαδή κατά 439 δισ. ευρώ. Μπορεί τα ανωτέρω νούμερα να απέχουν από τα αντίστοιχα προ κορονοϊού, ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός πως η αύξηση των εμβολιασμών έχει φέρει την έστω και μικρή αύξηση στην ανάπτυξη του κλάδου. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ενώ οι εγχώριες δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 30,2% σε ετήσια βάση το 2021, οι διεθνείς δαπάνες αναμένεται να σημειώσουν μικρότερη αύξηση μόλις 19,3% φέτος, φτάνοντας τα 242 δισεκατομμύρια ευρώ, πολύ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα των 560 δισ. ευρώ το 2019.

Πώς θα επιταχυνθεί η τουριστική ανάκαμψη όμως στην Ευρώπη;

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Oxford Economics για λογαριασμό του WTTC, η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ της περιοχής και η αύξηση των θέσεων εργασίας θα κυμανθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, αρκεί να εφαρμοστούν μερικά σημαντικά μέτρα μέτρα από τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο όπως:

  1. Να επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των πλήρως εμβολιασμένων ταξιδιωτών, ανεξάρτητα από την προέλευση ή τον τελικό προορισμό τους
  2. Να εφαρμόζονται κατά το δοκούν οι ψηφιακές λύσεις όπου κάθε ταξιδιώτης θα μπορεί να αποδείξει την κατάσταση ανοσίας για τον κορονοϊό,(πιστοποιητικό Covid-19) επιταχύνοντας τη διαδικασία στα σύνορα σε όλο τον κόσμο
  3. Οι κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ
  4. Συνεχής εφαρμογή των πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας, τα οποία θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών

Εάν ακολουθηθούν αυτά τα ζωτικής σημασίας μέτρα πριν από το τέλος του 2021, η έρευνα δείχνει ότι ο αντίκτυπος στην οικονομία και τις θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη θα μπορούσε να είναι σημαντικός.

Αφήστε μια απάντηση