Επικαιρότητα

Μεγαλύτερα έσοδα από τις αεροπορικές αφίξεις!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), η πλειοψηφία των τουριστών ήρθε από αέρος στη χώρα μας.

Έτσι, οι οδικές μετακινήσεις εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες συγκριτικά μάλιστα με την καλύτερη χρονιά που ήταν το 2019 κι αυτός ήταν κι ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησε σε αύξηση της μέσης δαπάνης και κατ’ επέκταση στην αύξηση των εσόδων που αναμένει να δει στον τελικό «λογαριασμό» του τουρισμού το σύνολο του κλάδου. Αναλυτικότερα για το διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 2021, οι οδικές αφίξεις ήταν μειωμένες κατά 67,5% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα το 2019, φτάνοντας τα 2,8 εκατ. έναντι 8,6 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου!

Οι αεροπορικές αφίξεις λοιπόν ήταν αυτές που έδωσαν σημαντική ώθηση αυτή τη χρονιά στον ελληνικό τουρισμό, μεταφέροντας τους περισσότερους επιβάτες στη χώρα μας όλο το προηγούμενο οκτάμηνο. Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021 καταγράφηκαν 7,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έναντι 15,8 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου Αυγούστου 2019. Στην περίπτωση των αεροπορικών αφίξεων το πρώτο οκτάμηνο του έτους παρουσίασαν μείωση 51,2% – 8,1 εκατ. Λιγότερες αφίξεις, σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019 όπου οι διεθνείς αφίξεις έφτασαν τα 15,8 εκατ. Ωστόσο, οι επιδόσεις ήταν σαφώς βελτιωμένες σε σχέση με το 2020 όπου και οι διεθνείς αφίξεις στη χώρα ανήλθαν στο οκτάμηνο σε 3,9 εκατ.

Η επιβράδυνση στην μείωση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων ξεκίνησε από τον Μάιο όπου η χώρα μας άνοιξε κι επισήμως τα σύνορά της και υποδέχτηκε 382 χιλιάδες, λιγότερες κατά 2,0 εκατ. σε σχέση με το 2019. Τον Ιούνιο, η επιβράδυνση συνεχίστηκε (-63,4%/-2 εκατ.) ενώ καταγράφηκαν 1,2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Όσο για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η βελτίωση ήταν μεγαλύτερη με τον ρυθμό ανάκαμψης να ανέρχεται σε -27,4% και -20,9% και τις αφίξεις να κινούνται σε 2,8. εκατ. και πάνω από 3 εκατ. αντίστοιχα.

Αφήστε μια απάντηση