Ποιοι είμαστε ;

Καλώς ορίσατε στον ιστότοπο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοτεχνών Λαϊκής Τέχνης.

Αρχικά θα θέλαμε θα σας πούμε λίγα πράγματα για μας.

Η Ένωσή μας ιδρύθηκε το 1958 σαν Ένωση Βιοτεχνών Λαϊκής Τέχνης Αττικής.

Σκοπός της είναι να ασχολείται με τα προβλήματα του κλάδου, να κάνει ό,τι είναι δυνατό για την διάσωση και διαφύλαξη για τις μελλοντικές γενιές, της πλούσιας παράδοσης και τεχνογνωσίας που έχει η χώρα μας στον τομέα της καλλιτεχνικής χειροτεχνίας.

Διοργανώνει εκθέσεις στο εσωτερικό, συμμετέχει σε εκθέσεις του εξωτερικού και ασκεί συνεχή πίεση στους αρμόδιους φορείς για την καλυτέρευση των συνθηκών κάτω από τις οποίες αναγκάζεται να δημιουργεί και να εργάζεται  ο βιοτέχνης – οικοτέχνης.

Σύντομα οι ενέργειές της την έφεραν στο προσκήνιο και πολλοί συνάδελφοι, από άλλες περιοχές της Ελλάδας, θέλησαν να γίνουν μέλη της.

Η αγκαλιά της Ένωσης έπρεπε να μεγαλώσει κι έτσι το 2004 έγινε η Πανελλήνια Ένωση Βιοτεχνών Λαϊκής Τέχνης.

Σύλλογος λαικης τεχνης
Laiki Texni
Η Ιστορία Μας

Από το 1958 που ιδρύθηκε η Πανελλήνια Ένωση Βιοτεχνών Λαϊκής Τέχνης έκανε οτιδήποτε ήταν εφικτό για τα μέλη και τον κλάδο.

Συνέχισαν την συνδικαλιστική παράδοση με ασταμάτητες ανταλλαγές απόψεων, προβληματισμών, σκέψεων και οραμάτων με αποτέλεσμα να έρθουν όλο και περισσότεροι βιοτέχνες κάτω από την προστατευτική στέγη της Ένωσης.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 αποφασίστηκε από τα μέλη η διοργάνωση μιας έκθεσης με σκοπό την προώθηση των προϊόντων τους. Το 1983 η πρώτη έκθεση «Λαϊκή Τέχνη» έγινε πραγματικότητα. Μια έκθεση που πλέον, μετά από 38 αδιάληπτες διοργανώσεις ως το 2020, αποτελεί ορόσημο, παράδειγμα προς μίμηση και τον απόλυτο προορισμό για το τουριστικό εμπόριο κάθε Ιανουάριο στο METROPOLITAN EXPO CENTER.

Οι επισκέπτες της ξέρουν πλέον ότι η ποικιλία και η ποιότητα των προϊόντων, η πρωτοτυπία στα υλικά και στον σχεδιασμό εμπνευσμένη από χιλιάδων ετών ιστορία και παράδοση μπορεί να τους εξασφαλίσει καλύτερες πωλήσεις και υψηλότερα κέρδη.

Εκτός όμως από την εσωτερική αγορά υπάρχει και η αγορά του εξωτερικού και η Ένωση δεν μπορούσε να αφήσει τα μέλη της εκτός. Όποτε είναι εφικτό χρηματοδοτεί παρουσίες συναδέλφων που θέλουν να κάνουν αυτό το βήμα και να φέρουν τα προϊόντα τους στην παγκόσμια αγορά.

Η αθρόα εισαγωγή ελληνόμορφων τουριστικών προϊόντων ψευδεπίγραφων ως προς την χώρα προέλευσης ή και με καμία σήμανση έφερε στο προσκήνιο άλλη μια ανάγκη, αυτήν της προστασίας του ελληνικού προϊόντος.

Η Ένωση δημιουργεί μια προστατευτική ομπρέλα, το κατοχυρωμένο συλλογικό σήμα της. Το προωθεί στα μέλη ώστε να κατοχυρώσουν το προϊόν τους αλλά και το διαφημίζει έχοντας από τα αρχικά στάδια την αναγνώριση των Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης καθώς και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Κανένα Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει επαναπαυθεί στις επιτυχημένες δράσεις και κεκτημένα των προηγούμενων, καθένα προσπαθεί για όλο και περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα. Γι αυτό και θα έχουμε σύντομα κι άλλα να προσθέσουμε στην ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Διοικητικό Συμβούλιο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Σταυρόπουλος Ευάγγελος

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Παϊτάρη Αγγελική

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Φουντά Παναγιώτα

ΤΑΜΙΑΣ
Κατρίτσης Παναγιώτης

ΜΕΛΗ
Κουρμούλη Σπυριδούλα
Μαμμάς Στέφανος
Βάρναλης Δημήτριος

ds laiki texni