Επικαιρότητα

Τουρισμός: Τι θα κρίνει την οικονομική πορεία για το 2023;

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται κατά πόσο η ακρίβεια και η οικονομική κρίση θα επηρεάσουν την πορεία του κλάδου.

Το 2022 ήταν μια χρονιά που πήγε εξαιρετικά τηρουμένων των αναλογιών, αλλά ελαφρώς πιο χαμηλά από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στα μέσα της περιόδου, όταν και φάνηκε να υπάρχει ούριος άνεμος στην τουριστική βιομηχανία. Αναμφίβολα το πρόσημο είναι θετικό και οι περισσότερες επιχειρήσεις είχαν μια σημαντική κερδοφορία. Πλέον το ζητούμενο είναι τι θα συμβεί αυτή τη χρονιά με την αφετηρία να θεωρείται το Πάσχα το Καθολικών που «πέφτει» στις 9 Απριλίου, ενώ μία εβδομάδα μετά είναι το Πάσχα των Ορθοδόξων.

Καταλύτης η ακρίβεια και η επερχόμενη έφεση

Η ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς είναι η οικονομική κρίση που θα επηρεάσει την συμπεριφορά των ταξιδιωτών. Κάποιοι είτε θα αναγκαστούν να περικόψουν ή να ματαιώσουν τις διακοπές τους και σίγουρα αναμένεται να ξοδέψουν λιγότερα. Πέρα όμως από την ακρίβεια που ταλανίζει την Ευρώπη και τον κόσμο, αγκάθι είναι και η επερχόμενη ύφεση. Ειδικά στην Ευρώπη στις περισσότερες χώρες θα υπάρξει στην καλύτερη περίπτωση σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των οικονομιών τους για το 2023, ενώ σε κάποιες από αυτές θα δούμε και ύφεση. Μια κατάσταση που θα επηρεάσει σημαντικά την ταξιδιωτική κίνηση και ειδικά όλους όσους ανήκουν στη μικρομεσαία εισοδηματική τάξη.

Οι περισσότεροι, Ευρωπαίοι κυρίως, ταξιδιώτες, θα αποφασίσουν για τις διακοπές τους το επόμενο χρονικό διάστημα και οι αποφάσεις τους, θα ληφθούν με βάση την οικονομική τους κατάσταση στο παρόν αλλά και στο άμεσο μέλλον. Παρόλα αυτά, τα πρώτα μηνύματα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού την νέα τουριστική περίοδο του 2023 είναι πολύ θετικά! Είναι διάχυτη η αισιοδοξία για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και από το 2022, που για πολλές περιοχές της χώρας είναι πλέον βάση σύγκρισης για το μέλλον, μιας και ξεπέρασαν το έτος 2019 σε αφίξεις και έσοδα. Όπως ανέφερε ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, τα πρώτα μηνύματα από τις πρώτες κρατήσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα φέρνουν χαμόγελα αισιοδοξίας. Για να δούμε αν θα συνεχιστεί αυτή η θετική πορεία!

Αφήστε μια απάντηση