Blog
Επιτυχημένη παρουσία της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοτεχνών Λαϊκής Τέχνης στην ημερίδα «Μελέτη για τη χαρτογράφηση του τομέα της Χειροτεχνίας και Καλλιτεχνικής Βιοτεχνίας ανά κλάδο»!
Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, διεξήχθη η ειδική ημερίδα «Μελέτη για τη χαρτογράφηση του τομέα της Χειροτεχνίας και Καλλιτεχνικής Βιοτεχνίας ανά κλάδο». Η Πανελλήνια Ένωση Βιοτεχνών Λαϊκής Τέχνης έδωσε το παρόν, με τον πρόεδρο κ. Σταυρόπουλο να είναι ένας εκ των ομιλητών.
Η ημερίδα αυτή οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Επιχειρηματικότητας και Μικρών Μεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με σκοπό να ενισχυθεί η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της χειροτεχνίας και καλλιτεχνικής βιοτεχνίας. Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας και είναι ενταγμένο στην πράξη «Προσαρμογή του Εθνικού Παρατηρητηρίου ΜΜΕ στις ανάγκες της νέας Αναπτυξιακής / Βιομηχανικής Πολιτικής 2020-2030 και της πολιτικής για τις ΜΜΕ – Ανάπτυξη υπηρεσιών και εργαλείων παρακολούθησης και πληροφόρησης».
Η παρουσία της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοτεχνών Λαϊκής Τέχνης ήταν σημαντική, βάζοντας το λιθαράκι της στην ενίσχυση της συνολικής προσπάθειας του Υπουργείου. Ο κ. Σταυρόπουλος εξέφρασε την επιθυμία της Ένωσης να μετέχει ενεργά στα μελλούμενα του κλάδου. Τόσο σε επιτροπές και όργανα, αλλά και στη διαβούλευση για το χτίσιμο μιας νέας δομής για τη μεταφορά της γνώση της πολιτιστική μας κληρονομιάς και την προστασία αυτής στις νέες γενιές.
Επιπρόσθετα ο κ. Σταυρόπουλος τόνισε τη σημαντική συμβολή του κλάδου την ελληνική οικονομία, ο τζίρος του οποίου για το 2022 έχει αγγίξει τα 170 εκατ. ευρώ, με τις 73 επιχειρήσεις να απασχολούν 1.500 εργαζομένους. Βέβαια τονίστηκε το γεγονός πως ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου το 25%, είναι αυτοαπασχολούμενοι και οικοτεχνίες, οι οποίοι εξαιρούνται των χρηματοδοτικών εργαλείων και αυτό θα πρέπει να αλλάξει.
Επιπρόσθετα έγινε αναφορά στο πόσο απαραίτητο είναι να καθιερωθεί ένα εθνικό σήμα χειροτεχνίας, καθώς επίσης και για την προστασία του κλάδου έναντι των εισαγόμενων ειδών, αλλά και την ιχνηλάτισή τους. Στο κλείσιμο της παρουσίασής του ο πρόεδρος της Ένωσης τόνισε τη σημαντικότητα των παρακάτω:
- Την δημιουργία μητρώου χειροτεχνίας
- Την επαναλειτουργία του πεδίου Πιστοποίησης Χειροτεχνίας υπό ένα νέο πλαίσιο
- Την στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με την δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων προϊόντων πολιτισμικού περιεχομένου και ιστορίας
- Τη στήριξη για τον εκσυγχρονισμό του κλάδου συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων χωρίς προσωπικό