Επικαιρότητα

Ο Ευρωπαϊκός τουρισμός αντέχει

european-tourism

Οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας στον ευρωπαϊκό τουρισμό έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, ωστόσο τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως αντέχει.

Σαφώς κι οι όποιες προβλέψεις είναι δύσκολο να γίνουν, αλλά το ενθαρρυντικό είναι πως η ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού μπορεί να έχει «κόψει ταχύτητα», αλλά δεν έχει σταματήσει. Φαίνεται πως η πανδημία του κορονοϊού έχει κάνει τους καταναλωτές να προσαρμοστικούς σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας δηλώνοντας πρόθυμοι για ταξίδια στη δυτική Ευρώπη. Η ζήτηση για ενδοευρωπαϊκά ταξίδια παραμένει σταθερή, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα του κλάδου ενόψει του Πάσχα και του καλοκαιριού και η ανάκαμψη των υπερατλαντικών ταξιδιών συνεχίζει να παραμένει σταθερή. Σε αυτά κατέληξε το European Travel Commission έπειτα από την πρώτη επίσημη αξιολόγηση που διεξήγαγε έπειτα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Στην αξιολόγηση αυτή αναλύθηκαν το πώς προχωρά ο τουρισμός στην Ευρώπης εν μέσω πολέμου, γεωπολιτικών αλλαγών, πληθωρισμού και διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας που αυξάνουν το κόστος των ταξιδιών. Σαφώς οι προορισμοί που βρίσκονται σε κοντά σε Ρωσία και Ουκρανία, όπως οι χώρες της Βαλτικής, καθώς και οι παράκτιες πόλεις της Μεσογείου που κάποτε ήταν οι αγαπημένες των Ρώσων ταξιδιωτών, αισθάνονται πιο έντονα τις επιπτώσεις της πολεμικής κρίσης. Ωστόσο, μετά από δύο χρόνια περιορισμών πανδημίας, το ενδιαφέρον για τους δυτικοευρωπαϊκούς τουριστικούς κολοσσούς, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία, παραμένει. Σαφώς κι η πολεμική σύρραξη που ξεκίνησε η Ρωσία φρέναρε σημαντικά την τουριστική ανάκαμψη, όμως σύμφωνα με τα δεδομένα τις δύο εβδομάδες μετά την εισβολή, οι κρατήσεις ήταν μόνο 22% κάτω συγκριτικά με το 2019.

Ασφαλή τα ταξίδια στην Ευρώπη

Οι ταξιδιώτες δηλώνουν πως θεωρούν την Ευρώπη έναν ασφαλή προορισμό, δήλωσε ο Olivier Henry-Biabaud, ιδρυτής της παγκόσμιας εταιρείας ταξιδιωτικής έρευνας TCI/TRAVELSAT. Ο Henry-Biabaud πρόσθεσε ότι η εικόνα της Ευρώπης μέχρι στιγμής επηρεάζεται περισσότερο στη Βόρεια Αμερική, αν και δεν έχει τεράστιο αντίκτυπο προς το παρόν. «Οι συνομιλίες αφορούν περισσότερο αν είναι ώρα να αναβάλλουν ταξίδια, οι άνθρωποι αναρωτιούνται εάν είναι ασφαλές ή όχι να επιστρέψουν στην Ευρώπη, περισσότερο από το να ακυρώσουν μαζικά».

Αφήστε μια απάντηση