Επικαιρότητα

Πώς θα πιάσουμε το στόχο για έσοδα 27 δισ. ευρώ ετησίως από τον τουρισμό;

Ένας μεγάλος στόχος που για να επιτευχθεί απαιτούνται πολλά και σίγουρα σημαντικές επενδύσεις, όπως η ανάπτυξη 800 έργων υποδομών από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και άλλων μορφών τουρισμού σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις και τις οικονομικές αναλύσεις ο ελληνικός τουρισμός στο τέλος της δεκαετίας μπορεί να φτάσει να υποδέχεται ακόμα και 50 εκατ. τουρίστες τον χρόνο, που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 27 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από τις εταιρείες Deloitte και Remaco και τα οποία παρουσιάστηκαν στο online συνέδριο του ΣΕΤΕ με κεντρικό μήνυμα «Greek Tourism: Coming Back – Planning Forward», από το 2023, όταν και αναμένεται η πλήρης επιστροφή της τουριστικής βιομηχανίας στα επίπεδα του 2019 (προ Covid), οι αφίξεις από το εξωτερικό μπορούν να παρουσιάσουν μέση ετήσια αύξηση 3,5% μέχρι το 2030. Επίσης, οι συνολικές διανυκτερεύσεις μπορούν να φτάσουν τα 307 εκατ. το 2030 από 233 εκατ. το 2019 (32% πάνω, με μέση ετήσια αύξηση 4%). Ανοδικά θα κινηθεί και η μέση διαμονή ανά άτομο (6,1 ημέρες από 5,9 το 2019), όπως και τα έξοδα ανά ημέρα διαμονής, με το 2030 να φτάνουν τα 87,9 ευρώ από 76,1 ευρώ το 2019.

Όπως αναδεικνύει κι η μελέτη για να φτάσουμε το στόχο, θα πρέπει να βελτιωθούν οι υπάρχουσες και να αναπτυχθούν νέες υποδομές για την ενίσχυση του βασικού τουριστικού προϊόντος του κλάδου στη χώρα που είναι το Sun & Beach, αλλά και για το yachting, την κρουαζιέρα, τον πολιτιστικό τουρισμό, το City Break και τον συνεδριακό τουρισμό. Ανάλογες κινήσεις για τα συγκεκριμένα προϊόντα θα πρέπει να γίνουν και για την αναβάθμιση και προώθησή τους, αλλά και για την ψηφιακή τους αναβάθμιση και μετασχηματισμό. Η ανάπτυξη του αγροτουρισμού – γαστρονομικού – αθλητικού τουρισμού περνάει μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία, την ενίσχυση των δεξιοτήτων και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Αφήστε μια απάντηση