Επικαιρότητα

Σημαντικές επενδύσεις που θα ενισχύσουν τον Τουρισμό

Όλες αυτές οι επενδύσεις υπάγονται στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κι αγγίζουν τα 327 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να ενισχυθεί σημαντικά ο τουριστικός κλάδος.

Μπορεί ο τουρισμός να μην εντάσσεται στους βασικούς άξονες του σχεδίου, ωστόσο προβλέπονται στοχευμένες δράσεις για την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας μέσω του άξονα «Εκσυγχρονισμού και Βελτίωσης της ανθεκτικότητας βασικών τομέων της οικονομίας». Αναλυτικότερα και για την ανάπτυξη και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος αναμένεται να υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 260 εκατ. ευρώ, που θα αφορούν τον Ορεινό Τουρισμό, καθώς και τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας. Μεταξύ άλλων στο επίκεντρο θα βρεθεί κι ο καταδυτικός τουρισμός, που έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης για τη χώρα μας, τόσο της ποικιλομορφίας των ελληνικών βυθών, αλλά και λόγω των ναυαγίων διαφόρων εποχών που προσελκύουν δύτες από όλο το κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού υπάρχουν περίπου 25 εκατομμύρια πιστοποιημένοι δύτες Παγκοσμίως  εκ των οποίων τα πέντε εκατ. είναι ευρωπαίοι. Από τους ενεργούς δύτες απαριθμούνται περίπου 1,5 εκ. οι οποίοι πραγματοποιούν ένα ταξίδι κάθε χρόνο κάνοντας έως 10 διανυκτερεύσεις σε μακρινούς προορισμούς και δαπανώντας για το σκοπό αυτό σημαντικά ποσά. Σύμφωνα με το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπονται ακόμα 20 εκατ. για παρεμβάσεις αναβάθμισης των περιφερειακών λιμένων, κυρίως των μικρότερων και περιφερειακών λιμένων σε νησιά και περιοχές με αναπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα.

Επενδύσεις και για την εκπαίδευση των επαγγελματιών του κλάδου

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα περίπου 46 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών του κλάδου. Σύμφωνα με το σχέδιο Ανάκαμψης ο επαναπροσδιορισμός και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τουριστικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα απασχόλησης θα αφορά ιδίως εποχιακούς εργαζόμενους, μακροχρόνια άνεργους και υπαλλήλους που τέθηκαν σε αναστολή λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Επενδύσεις και στον ψηφιακό μετασχηματισμό!

Ακόμα δυο έργα προβλέπονται και για τον άξονα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους που αφορούν αμιγώς τον τουριστικό κλάδο. Αρχικά προβλέπεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ (8 εκατ. ευρώ) μέσω της ανάπτυξης μιας εφαρμογής ενός ψηφιακού τουριστικού χάρτη και ενός ψηφιακού αποθετηρίου πολιτιστικών πόρων της χώρας, βασισμένη στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης 2ης γενιάς, ώστε να αυξηθεί η συνολική επισκεψιμότητα της χώρας. Επιπλέον ακόμα 8 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας μητρώου τουριστικών επιχειρήσεων και διαλειτουργικότητας με τα δημόσια μητρώα και συστήματα.

Αφήστε μια απάντηση