Επικαιρότητα

Ο τουρισμός αύξησε το ΑΕΠ στο 1ο εξάμηνο του έτους!

Σημαντική αύξηση κατά 7,7% σημειώθηκε στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, το 2ο τρίμηνο του 2022, αλλά και σε επίπεδο εξαμήνου συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2021.

H αύξηση που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, αποδίδεται στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί για τον περιορισμό της πανδημίας. Συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του 2022 η ανάπτυξη παρουσίασε αύξηση κατά 1,2%. Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου το ΑΕΠ  αυξήθηκε κατά 7,7% και την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου κατά 8% από 7% που ήταν η αρχική εκτίμηση, οδηγώντας την ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή πορεία με ρυθμό 7,8% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σε επίπεδο τριμήνου είναι η 5η καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη, μετά την Ιρλανδία, την Μάλτα, την Σλοβενία και την Κροατία. Με βάση τα στοιχεία της Εurostat, το β΄ τρίμηνο του 2022 η ανάπτυξη στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 4,1% από 5,4% το α΄ τρίμηνο του έτους. Την χρονική περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2022 τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψαν η Ιρλανδία 10,8% (από 11% το α΄ τρίμηνο), η Μάλτα 8,9% (από 8,1%), η Σλοβενία 8,3% (από 9,4%), η Κροατία 7,8% (από 6,8%) και η Ελλάδα 7,7,% (από 8%).

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το α΄6μηνο του έτους σε συνδυασμό με τα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού συμβάλλουν στην ενίσχυση των προσδοκιών για συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας και το 3ο τρίμηνο του έτους.  Ο συνδυασμός των παραπάνω δίνει τη δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει στη λήψη επιπλέον μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση πάντα όμως σε συνάρτηση με τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και των στόχων που έχουν τεθεί.

Αφήστε μια απάντηση