Επικαιρότητα

Τουρισμός: Ανοδική τάση αλλά το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία!

Όπως έδειξε κι η πρώτη μέρα της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού στο Βερολίνο, που ξεκίνησε διαδικτυακά, υπάρχει αυξημένη αισιοδοξία για μια καλύτερη τουριστική χρονιά και παράλληλα έντονη ανησυχία λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Τουρισμού ITB στο Βερολίνο, η μεγαλύτερη του είδους στον κόσμο, γίνεται μόνο διαδικτυακά λόγω της πανδημίας, αλλά ο τουριστικός κλάδος βλέπει φως στο τέλος του τούνελ. Η χαλάρωση των μέτρων σε συνδυασμό με τη δίψα του κόσμου για ταξίδια αναμένεται να δώσει ώθηση στα ταξίδια, ωστόσο η ανησυχία είναι έντονη λόγω της σύρραξης Ουκρανίας – Ρωσίας. Όμως οι κρατήσεις για τη σημαντική καλοκαιρινή σεζόν αυξάνονται σε ταξιδιωτικά γραφεία και διαδικτυακές πύλες ταξιδίων και είναι από τις αρχές Φεβρουαρίου πάνω από το επίπεδο των εβδομάδων που προηγήθηκαν το Φεβρουάριο του 2019. Βέβαια οι αναλυτές αναμένουν επιστροφή στα επίπεδα προ κρίσης από την τουριστική σεζόν του 2023, μιας κι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για μακρινούς προορισμούς επηρεάζουν την τουριστική κίνηση του χειμώνα.

Σύμφωνα με την TUI Γερμανίας, για την καλοκαιρινή περίοδο 2022 δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά των κρατήσεων, οι οποίες είναι ανοδικές. Ιδίως οι κλασικοί προορισμοί σε όλη τη Μεσόγειο έχουν ζήτηση και καταγράφουν άνοδο η οποία βρίσκεται ακόμη και πάνω από τα επίπεδα του 2019. Λόγω του καλού αριθμού των κρατήσεων, η TUI επισπεύδει την έναρξη της σεζόν για την Ελλάδα και ξεκινά τις πτήσεις για Κρήτη, Ρόδο και Κω με τη δική της αεροπορική εταιρεία TUI fly ήδη στις αρχές Απριλίου. Συνολικά 120 επιπλέον πτήσεις της θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο, με τις περισσότερες πτήσεις (62 τον αριθμό) να πηγαίνουν στην Ελλάδα, η οποία ακολουθείται από τη Μαγιόρκα (48). Οι πρώτες τάσεις του καλοκαιριού δείχνουν ότι οι μεσογειακοί προορισμοί όπως η Μαγιόρκα, η Τουρκική ριβιέρα και τα ελληνικά νησιά είναι οι κορυφαίοι προορισμοί. Η Κύπρος, τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου και η Αίγυπτος καταγράφουν επίσης μεγάλη ζήτηση.

Το ουκρανικό όμως δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις τις οποίες θα έχει να αντιμετωπίσει φέτος ο τουρισμός, καταδεικνύοντας την ευαισθησία της «βαριάς» βιομηχανίας σε εξωγενείς παράγοντες. Πέρσι, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Ρωσία ξεπέρασαν τα 115 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 είχαν ξεπεράσει τα 433 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά την Ουκρανία, ο αριθμός των Ουκρανών τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, έβαινε σταθερά αυξανόμενος κατά την τελευταία τριετία πριν την πανδημία. Ειδικότερα, από τους 232.064 τουρίστες του 2017, περάσαμε στους 262.795 το 2018 (αύξηση 12,9%), για να φθάσουμε στους 447.124 τουρίστες το 2019 (αύξηση 70,6% και υπερδιπλασιασμός μέσα σε δύο χρόνια). Εύλογη λοιπόν η ανησυχία των Ελλήνων ξενοδόχων, την οποία τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, σε δηλώσεις που έκανε σε μεγάλε μέσα ενημέρωσης.

Αφήστε μια απάντηση