Η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος πλησιάζει, αλλά η πολεμική σύρραξη μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας προκαλεί κλυδωνισμούς στην τουριστική αγορά, ειδικότερα μετά την κατάργηση των τουριστικών πακέτων για τις χώρες που της έχουν επιβάλλει κυρώσεις.
Οι προοπτικές για την φετινή τουριστική περίοδο ήταν τρομερά ενθαρρυντικές, ωστόσο τα πάντα άλλαξαν εν μια νυκτί έπειτα από την έναρξη του πολέμου που έχει σοκάρει τον πλανήτη. Οι σημαντικές κι αυστηρές οικονομικές κυρώσεις της Ε.Ε στη Ρωσία προκαλεί σημαντική απώλεια Ρώσων τουριστών από τους προορισμούς της χώρας μας. Ενδεικτικό της δυναμικής των συγκεκριμένων τουριστών είναι πως το 2019 την Ελλάδα επισκέφθηκαν 600.000 Ρώσοι τουρίστες που άφησαν στη χώρα 433 εκατ. ευρώ. Η φετινή χρονιά αναμενόταν ακόμα ιδανικότερη, αφού ήταν προγραμματισμένα 24 δρομολόγια την εβδομάδα από τη Μόσχα προς την Αθήνα και 31 δρομολόγια από τη Μόσχα προς το Ηράκλειο Κρήτης, το οποίο μαζί με τη Χαλκιδική αποτελούν τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς για τους Ρώσους ταξιδιώτες. Παράλληλα υπήρχαν συζητήσεις για προσθήκη απευθείας πτήσεων και προς Χανιά, Μύκονο ,Κω και Επτάνησα.
Μικρή επιβράδυνση του τουρισμού
Όπως δήλωσε κι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, «Σαφώς συγκριτικά με το 2021 τα πράγματα είναι καλύτερα, ωστόσο εξακολουθούμε να έχουμε ως μέτρο σύγκρισης το 2019. Είμαστε σε μια μεταβατική χρονική περίοδο μέχρι να φτάσουμε στον Μάιο, με αυξημένες προκρατήσεις θέσεων που ευχόμαστε να εξελιχθούν σε πραγματικές κρατήσεις. Την ίδια στιγμή, το ρωσο-ουκρανικό ζήτημα προκαλεί στασιμότητα στις προσδοκώμενες ροές από τις δύο συγκεκριμένες εθνικότητες!». Σύμφωνα με μεγάλους tour operators, ο ρυθμός προκρατήσων σημειώνει ρυθμό αντίστοιχο με εκείνον πριν από την υγειονομική κρίση. Οι τιμές για την πλειονότητα των ξενοδοχείων παραμένουν σταθερές – στα επίπεδα του 2019 -, με μια μικρή μερίδα των ξενοδόχων να έχει υπογράψει συμβόλαια με ποσοστιαία αύξηση περίπου στο 10%. Όμως οι πρώτοι βομβαρδισμοί της Ρωσίας στην Ουκρανία έφεραν «πάγωμα» των κρατήσεων αλλά προσδοκούν ότι η εφετινή χρονιά, τελικά, δεν θα επηρεαστεί από όλα αυτά και θα εξελιχθεί ομαλά, προβλέποντας πως τα μεγέθη της – εισπράξεις και αφίξεις – θα πλησιάζουν τα ιστορικά υψηλά του 2019.